Choď na obsah Choď na menu

Enna Valencia scoort tweemaal, Ecuador leidt Qatar

Het WK-debuut van Qatar eindigde zondag in een teleurstelling nadat het met 2-0 verloor van Ecuador en het eerste gastland werd dat de openingswedstrijd verloor.

Het was de enige wedstrijd van de dag voorafgaand aan drie wedstrijden op maandag. Het eindigde op 2-0 in het voordeel van de bezoekende ploeg dankzij een brace in de eerste helft van Enner Valencia in goedkope voetbalshirts.

Slechts drie minuten later riepen scheidsrechters terug wat het eerste doelpunt van de wedstrijd leek te zijn, nadat een kopbal van Valencia uit Ecuador door het gaas golfde na een langeafstandspoging van Pervis Estupinan op het halve veld.

Het botst met de boodschap die Qatar ons vaak heeft verteld, namelijk dat Qatar een voetbalminnende natie is vol fans met een passie voor de sport. Dat is wat Qatar in 2010 beweerde toen het een poging deed om het WK te organiseren, en sindsdien hebben we het gehoord.

Het goedkope voetbalshirts van het gastland had weinig kansen, geen enkele zo dreigend als die van Ecuador, met vijf schoten op doel en slechts 47% balbezit. Qatar trok vier gele kaarten - drie voor rust - en 15 overtredingen.

De mengelmoes van Qatar van genaturaliseerde buitenlanders en onopvallende veteranen kon niet concurreren met La Tri en liet zien waarom ze misschien wel de slechtste van de 32 teams waren op hun eigen toernooi. Na te zijn overklast in zijn eerste wedstrijd op het wereldtoneel, lijkt het erop dat jarenlange investeringen van de Qatarese overheid in voetbal niet zijn vruchten afwerpen.

Valencia in Ekwador voetbalshirts gleed later zijn eerste doelpunt voorbij de Qatarese doelman Saad al-Sheeb na een strafschop in de 15e minuut. Kort voor het einde van de eerste helft scoorde hij vervolgens zijn tweede doelpunt met een kopbal uit een voorzet net buiten de zestien.

Op een gegeven moment investeerde Qatar in goedkope voetbalshirts van Europese clubteams om de beste vooruitzichten van zijn enorme landbouwsysteem te bieden met een voorproefje van elitecompetitie. Het had het allemaal gedaan met niet alleen dit toernooi in gedachten, maar ook deze wedstrijd, dit ene moment.